شرح تصویر:

در تصویر نماد کیمیاگری متداول نقره را مشاهده می‌کنید. در پس‌زمینۀ تصویر، جزئیاتی از «دیگ گوندستروپ» نشان داده شده که بزرگ‌ترین نمونۀ شناخته‌شده از صنایع نقرۀ عصر آهن اروپا است.

شکل ظاهری:

نقره فلزی نسبتاً نرم و براق است. نقره در هوا به‌تدریج کدر می‌شود، زیرا ترکیبات گوگرددارِ هوا با سطح نقره واکنش می‌کنند و نقره سولفیدِ سیاه‌رنگ را تشکیل می‌دهند.

کاربردها:

نقرۀ استرلینگ شامل ۹۲/۵ درصد نقره است و ۷/۵ درصدِ باقیمانده را مس و چند فلز دیگر تشکیل می‌دهد. از نقرۀ استرلینگ در ساخت زیورآلات و ظروفی مانند کارد و چنگال که ظاهر آن‌ها اهمیت دارد، استفاده می‌شود.

نقره برای ساختن آینه به‌کار می‌رود، زیرا بهترین انعکاس‌دهندۀ نور مرئی شناخته‌شده است، هر چند که با گذشت زمان تیره می‌شود. نقره در آلیاژهای مورد استفاده در دندان‌پزشکی، جوشکاری و لحیم‌کاری و همچنین در کانتکت‌های الکتریکی و باتری‌ها نیز کاربرد دارد. از رنگ‌های نقره برای ساختن مدارهای چاپی استفاده می‌شود.

نقره برمید و نقره یدید به دلیل حساس بودن به نور در تاریخ عکاسی نقش مهمی داشتند. حتی با وجود پیدایش عکاسی دیجیتال، نمک‌های نقره هنوز هم برای تولید تصاویر باکیفیت و محافظت در برابر کپی کردن غیرقانونی اهمیت دارند. شیشه‌های حساس به نور (مانند لنزهای فوتوکرومیک عینک) بر همین اساس عمل می‌کنند؛ یعنی در نور شدید خورشید تیره و در تابش کم خورشید شفاف می‌شوند.

نقره خاصیت ضدباکتری دارد و نانوذرات نقره در لباس‌ها برای جلوگیری از باکتری‌هایی به‌کار می‌رود که با تجزیۀ عرق بدن بوهای نامطبوع تولید می‌کنند. در نوک انگشتان دستکش‌های بافتنی از نخ‌های نقره استفاده می‌شود تا بتوان با آن‌ها با صفحه لمسی گوشی‌های هوشمند کار کرد.

نقش زیست‌شناختی:

نقره نقش زیست‌شناختی مشخصی ندارد. بلعیدن یا تنفس ترکیبات نقره در درازمدت ممکن است منجر به وضعیتی شود که آرژیریا نامیده می‌شود و در آن لکه‌های خاکستری‌رنگی روی پوست و غشاهای مخاطی تشکیل می‌شود. نقره خاصیت ضدباکتری دارد و می‌تواند گونه‌های زنده پست‌تر را به‌طور مؤثری از بین ببرد.

فراوانی طبیعی:

نقره در سنگ معدن‌هایی مانند آرژنتیت و کلورآرژیریت (نقره شاخی) پیدا می‌شود، اما بیش‌ترین استخراج آن از سنگ‌معدن‌های سرب‌ـ روی، مس، طلا و مس‌ـ نیکل و به‌صورت فراورده جانبیِ استخراج این فلزات است. فلز نقره را می‌توان از سنگ معدن و یا طی پالایش برقکافتیِ مس به‌دست آورد. تولید جهانی نقره در حدود ۲۰ هزار تن در سال است.

بقایای اطراف معدن‌های باستانی ترکیه و یونان ثابت می‌کند که استخراج نقره در حدود ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح آغاز شده است. پالایش فلز نقره با استفاده از فرایند «قالگری» انجام می‌شد که ابداع کلدانی‌ها بود (که اکنون ساکن جنوب عراق هستند). در این فرایند، فلز ذوب‌شده در یک فنجان کم‌عمق حرارت داده می‌شد که بالای آن جریان پرفشاری از هوا دمیده می‌شد. این جریان هوا فلزات دیگر، مانند سرب و مس را اکسید می‌کرد و نقره را بر جای می‌گذاشت.

یکی از دلایل پیشرفت آتن بهره‌برداری از معدن‌های محلی نقره در لاوریون بود. این معدن‌ها از ۶۰۰ سال پیش از میلاد مسیح و درست همزمان با دوران امپراطوری روم فعال بودند. در دوران قرون وسطی، معدن‌های آلمان تبدیل به منابع اصلی نقره در اروپا شدند.

در تمدن‌های باستانی مرکز و جنوب قارۀ آمریکا نیز به‌دلیل وجود ذخایر غنی در پرو، بولیوی و مکزیک، نقره استخراج می‌شد.

 
شعاع اتمی ناپیوندی (Å): ۲/۱۱
شعاع کووالانسی (Å): ۱/۳۶
الکترون‌خواهی (kJ/mol): ۱۲۵/۶۲۴
الکترونِگاتیویته (مقیاس پاولینگ): ۱/۹۳
انرژی‌های یونش اول دوم سوم چهارم پنجم ششم هفتم هشتم
kJ/mol ۷۳۰/۹۹۵  ۲۰۷۲/۲۶  ۳۳۶۰/۵۸  -  -  -  -  -
 

حالت‌های اُکسایش معمول: ۲ ، ۱

ایزوتوپ‌ها:

ایزوتوپ جرم اتمی فراوانی طبیعی (٪) نیمه‌عمر شیوه واپاشی
107Ag ۱۰۶/۹۰۵ ۵۱/۸۳۹ - -
109Ag ۱۰۸/۹۰۵ ۴۸/۱۶۱ - -

داده‌ها:

W. M. Haynes, ed., CRC Handbook of Chemistry and Physics, CRC Press/Taylor and Francis, Boca Raton, FL, 95th Edition, Internet Version 2015, accessed December 2014

Tables of Physical & Chemical Constants, Kaye & Laby Online, 16th edition, 1995. Version 1.0 (2005), accessed December 2014

J. S. Coursey, D. J. Schwab, J. J. Tsai, and R. A. Dragoset, Atomic Weights and Isotopic Compositions (version 4.1), 2015, National Institute of Standards and Technology, Gaithersburg, MD, accessed November 2016

خواص و کاربردها:

John Emsley, Nature’s Building Blocks: An A-Z Guide to the Elements, Oxford University Press, New York, 2nd Edition, 2011

Thomas Jefferson National Accelerator Facility - Office of Science Education, It’s Elemental - The Periodic Table of Elements, accessed December 2014

تاریخچه:

Elements 1-112, 114, 116 and 117 © John Emsley 2012. Elements 113, 115, 117 and 118 © Royal Society of Chemistry 2017

۳۲۷ سال پیش از میلاد مسیح و در جریان یكی از لشكركشی‌های اسكندر مقدونی (پادشاه مقدونیه که به ایران هم حمله کرد) به هند، بیماری گوارشیِ مرموزی در لشكر او شایع شد و به‌قدری لشكریان را از پا انداخت كه در نهایت مجبور به عقب‌نشینی شدند. عجیب این بود كه این بیماری سربازان را خیلی بیشتر از فرماندهان می‌كُشت، در حالی که مشکلات و محرومیت‌های دو گروه مشابه بود. بیش از ۲۰۰۰ سال بعد، پژوهشگران برای این موضوع توضیحی پیدا كردند: سربازان در ظرف حلبی آب می‌خوردند و فرماندهان در ظرف نقره. ...

ادامه‌ی این داستان را در اینجا بخوانید.

آ ایتربیم پروتاکتینیم د ژ فلوئور گوگرد نوبلیم
آرسنیک ایتریم پرومتیم دابنیم ژرمانیم ق ل نیتروژن
آرگون ایریدیم پلاتین دارماشتدیم س قلع لانتان نیکل
آکتینیم ایندیم پلوتونیم دیسپروزیم ساماریم ک لوتسیم نیهونیم
آلومینیم اینشتاینیم پولونیم ر سدیم کادمیم لورنسیم نئوبیم
آنتیموان ب ت رادرفوردیم سرب کالیفرنیم لیتیم نئودیمیم
آهن باریم تالیم رادون سریم کبالت لیورموریم نئون
الف برکلیم تانتال رادیم سزیم کربن م و
اربیم برم تربیم رنیم سلنیم کروم مایتنریم وانادیم
اروپیم بریلیم تکنسیم روبیدیم سیبورگیم کریپتون مس هـ
استاتین بور تلوریم روتنیم سیلیسیم کلر مسکوویم هاسیم
استرونسیم بوریم تنسین رودیم ط کلسیم مندلویم هافنیم
اسکاندیم بیسموت تنگستن رونتگنیم طلا کوپرنیسیم منگنز هلیم
اسمیم پ توریم روی ف کوریم منیزیم هولمیم
اکسیژن پالادیم تولیم ز فرانسیم گ مولیبدن هیدروژن
امریسیم پتاسیم تیتانیم زنون فرمیم گادولینیم ن ی
اورانیم پرازئودیمییم ج زیرکونیم فسفر گالیم نپتونیم ید
اوگانسون جیوه فلروویم نقره