بخشهای مختلف جشنواره :
- دیدار با دانشمندان
- اجرای جنگهای علمی
- دیدار با دانشمندان
- رونمایی از کتاب و محصولات فرهنگی
- نمایشگاه آثار هنری
- شهربازی علمی
- هنرهای نمایشی
- کافه گفتگو
- سخنرانیهای تخصصی
- غرفههای مخصوص فروش
- بازی و مسابقات علمی
- نمایش فیلمهای علمی
- غرفههای نمایشگاهی
هنر گام زمان
چندی پیش در بحبوحه مشکلات بودجه ای سازمان، دغدغه های تغییرات محتوایی و ساختاری جشنواره و تلاش برای زنده نگه داشتن جشنواره، شعری خواندم از هوشنگ ابتهاج. شعر را قبلا در متن تصنیفی شنیده بودم، ولی اینبار برایم جادو میکرد. طعمی دیگر داشت و هر بارمزه مزه کردنش به افکار پریشانم جهت میداد…. دانی که رسیدن هنر گام زمان است….دریا شود آن رود که پیوسته روان است…
چهار سالی که با وجود همه نامهری ها، جشنواره علم برای همه را برگزار کردیم، در مسیر پر فراز و نشیبی بودیم. هر سال در پایان کار از خود می پرسیدیم، آیا ارزشش را داشت؟! آیا به نتیجه ای که می خواستیم رسیدیم؟! هر سال تمام خروجی جشنواره را روی میز میگذاشتیم و بی رحمانه نقدش میکردیم…. بنگر که ز خون تو به هر گام نشان است…سال چهارم به دلیل سیاست های موزه در بخش آموزش، بخش رقابتی جشنواره را حذف کرده بودیم و امسال با نگاهی به تجربه های گذشته، محدودیت های موضوعی جشنواره برداشته شد و جشنواره لباسی نو بر تن کرد. … از روی تو دل کندنم آموخت زمانه…
جشنواره امسال گام بزرگی برایمان بود، به دنبال جشنواره ای برای کل کشور بودیم با مشارکت همگانی سازمان ها، نهادها و افراد مختلفی که در حوزه ترویج علم دستی بر آتش داشتند. یک نسخه بومی طراحی کردیم از هر آن فعالیت ترویجی موفقی که در این سال ها در موزه تجربه کرده بودیم، رویداد ها، بازی های علمی، مسابقات خانوادگی، جنگ های علمی، دیدار با متخصصین، غرفه های اسباب بازی و معرفی کتاب های علمی کودکان و نوجوان. سی نفر همزمان ذیل کمیته ها و بخش های مختلف، روی این جشنواره کار میکردند. ولی هنوز یک جای کار می لنگید، دنبال زبان مردمی بودیم برای علم که به زبان هنر رسیدیم…. روزی که بجنبد نفس باد بهاری/بینی که گل و سبزه کران تا به کران است….اینطور بود که پای مستندهای علمی و بخش هنرهای تجسمی به جشنواره باز شد وچه دنیای شگفت انگیزی که در مقابلمان گسترده شد.
می توانیم نتیجه گیری را بگذاریم برای پایان کار و نمره های امتحان نهایی !! که البته حتما همچون گذشته چراغ راه خواهد بود. ولی آیا مقصد قطعی وجود دارد؟! شعله ای دوباره جان گرفته و گوهری که ما در این جشنواره به دنبالش هستیم در تارو پود جشنواره خودنمایی می کند. گنجی که تنها در قدم های رونده است که نور افشانی میکند….از راه مرو سایه که آن گوهر مقصود / گنجی است که اندر قدم راهروان است.
جشنواره امسال برای شماست یا بهتر بگویم برای ماست. برای هر هموطنی که گوشی برای شنیدن یا چشمی برای دیدن یا دلی برای چشیدن دارد. تحفه ای است که از راهروان ثابت قدم به ارمغان آمده است و امیدواریم الهام بخش پاهایی باشد که بی قرار گام برداشتن با دوستان تازه اند.
برای جشنواره سال آینده، اگر شما هم به هنر گام زمان ایمان آورده اید، می توانید جزوی از این رودی باشید که ره به دریا دارد. میتوانید به هر شکلی که دوست دارید با موزه ملی علوم و فناوری ارتباط بگیرید و حرف هایتان را به گوش ما برسانید و برای گام های بعدی در کنار ما باشید. من آدرس ایمیل : [email protected] را پیشنهاد میکنم.
صونا آقابابایی
دبیر نخستین جشنواره علم برای همه