نمایشگاه سیار موزۀ ملی علوم و فناوری از سال ۱۳۹۱ با هدف ایجاد امکان تجربۀ نمایشگاههای موزه در شهرهای مختلف کشور راهاندازی شده است. موضوعهای مختلفی برای طراحی و ساخت این نمایشگاهها انتخاب شده است تا مخاطبان آن بتوانند متناسب با علاقه و امکانات خود، در حوزههای مختلف علوم خواستار برپایی نمایشگاهی باشند.
نمایشگاههای سیار موزه تا کنون در ۲۰ شهر مختلف کشور برگزار شده است و هرساله بسته به نیاز مخاطبان موزه بخشهای جدیدی طراحی و به آن اضافه میشود. این نمایشگاهها در شکلهای مختلف نمایشی و تعاملی و متناسب با نیاز و فرهنگ ایرانی و در موضوعهای مختلف علمی برگزار میشوند که این شکلها شامل علوم قدیم، علوم جدید و نمایشگاههای موضوعی است.
نمایشگاههای موضوعی هم در دو عنوان همزیستی با زلزله و نمایشگاه کیمیای رازی قابل برگزاری است. علاوه بر آن در صورت تمایل امکان برگزاری نمایشگاهی تلفیقی از علوم قدیم و جدید هم وجود دارد.
در نمایشگاه علوم قدیم آثاری مرتبط با فناوریهای بومی ایران نمایش داده میشود. موضوعهای انتخاب شده برای این نمایشگاه از این قرارند: الکتریسیته (پیل اشکانی)، نقشهبرداری و ریاضی (ترازهای بازسازیشدۀ ابوحاسب محمد کرجی قرن پنجم هجری)، مکانیک (طرحهای بازسازی شده منسوب به ابوعلیسینا در قرن چهارم هجری)، سیالات (طرحهای بازسازی شده از کتاب الحیل احمد بن موسی شاکر خراسانی قرن سوم هجری) و نجوم (ابزارهای نجومی بازسازی شده رصدخانۀ مراغه در قرن هفتم هجری). هدف اصلی این بخش معرفی بخشی از میراث علمی ایرانیان در دورههای مختلف تاریخی به خصوص دوران اسلامی است.
در نمایشگاه علوم جدید به شکل تعاملی به موضوعهای مختلف مرتبط با علم فیزیک پرداخته شده است. موضوعهای این نمایشگاه از این قرارند: قوانین حرکت (۶ نوع آزمایش مختلف)، انواع مولدهای انرژی (۳ نوع آزمایش)، نورشناسی (۸ نوع آزمایش) و ... . هدف از طراحی این نمایشگاه آموزش موضوعهای جذاب فیزیک به شکل عملی و با مشارکت مخاطبان است .
در نمایشگاه علوم جدید و قدیم امکان انتخاب تلفیقی از دو نمایشگاه علوم قدیم و جدید وجود دارد. این نمایشگاه بزرگترین نمایشگاه سیار موزۀ ملی علوم و فناوری را تشکیل میدهد.
در نمایشگاه کیمیای رازی به معرفی زکریای رازی و فعالیتهای علمی ایشان پرداخته میشود. زکریای رازی یکی از دانشمندان نامدار ایرانی در قرن سوم و اوایل قرن چهارم هجری بوده است که در رشتههای شیمی، داروسازی و پزشکی ابداعها و ابتکارهای مهمی داشته است. در این نمایشگاه سعی شده است ابعادی از زندگی این دانشمند ایرانی و گوشههایی از دستاوردهای ایشان در حوزههای کیمیا، داروسازی و پزشکی به نمایش گذاشته شود.
در نمایشگاه تعاملی همزیستی با زلزله، با طراحی تجربههای مختلف به چیستی زمینلرزه و نکات ایمنی و آمادگی عمومی برای همزیستی با آن پرداخته میشود. زلزله رویدادی طبیعی است که انسان نمیتواند جلوی وقوع آن را بگیرد. در ایران سالانه بیش از ده هزار زلزله ثبت میشود که حدود هزار مورد از آنها را انسان حس میکند، از اینرو آشنایی با زلزله و آگاهی از روشهای همزیستی با آن ضروری است.